Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου

Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου (Long Pelion Trail) είναι μια μεγάλου μήκους (168 χλμ.) πεζοπορική διαδρομή που διατρέχει τον ορεογραφικό άξονα του Πηλίου, άλλοτε πάνω στην ακμή της χερσονήσου της Μαγνησίας και άλλοτε στα παράλιά της. Το έργο εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων μετά την Ελληνική Επανάσταση, που συντονίζεται και φέρει την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Πρόκειται για διαδρομή που σχεδίασε ως ενιαία πορεία ο Βολιώτης αλπινιστής Νίκος Μαγγίτσης.

 

Πλαίσιο του έργου

Η Μαγνήτων Κιβωτός, φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού συντονίζει και υποστηρίζει την οργάνωση, σήμανση και βελτίωση της βατότητας της διαδρομής, αλλά και τα μέσα προβολής του έργου.

 

Μέγας Χορηγός

Με αφορμή την επέτειο των 110 χρόνων δημιουργίας, πρωτοπορίας και κοινωνικής προσφοράς, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ανέλαβε την αποκλειστική χορηγία και πλήρη χρηματοδότηση αυτού του μεγάλου περιβαλλοντικού και συνάμα αναπτυξιακού έργου για την περιοχή της Μαγνησίας. Η χορηγία καλύπτει εξ’ ολοκλήρου τις δαπάνες όλων των σταδίων του έργου από την αποτύπωση και την τεχνική μελέτη μέχρι και τη σήμανση, τις εργασίες συντήρησης και τις ενέργειες προβολής.

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ στηρίζει «Έναν άθλο ακόμα» δίνοντας ζωή στο Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου και αποδεικνύει στην πράξη ότι στέκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που τον φιλοξενούν εδώ και πάνω από έναν αιώνα, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης και αποτελώντας σταθερά παράγοντα προόδου.

 

Μελέτη του έργου

Η διαδρομή του ΜΜΠ πήρε την τελική μορφή της την άνοιξη του 2021, κατά την αποτύπωση της όδευσης που υλοποίησαν οι μελετητές Τ. Αδαμακόπουλος και Αικ. Ζαγκαρέτου με τη συμμετοχή του Ν. Μαγγίτση.

Με βάση την οριστική χάραξη, προτείνεται στον πεζοπόρο η κατάτμηση των 168 χλμ σε 11 ημερήσια τμήματα.

Μπορείτε να κατεβάσετε τη μελέτη αποτύπωσης και σήμανσης από το σύνδεσμο.

Κατεβάστε τη μελέτη αποτύπωσης και σήμανσης

Παρακολουθήστε βίντεο για το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης, αναδεικνύοντας τη διαδρομή και τους οικισμούς.

 

Υλοποίηση του έργου

Με βάση τη Μελέτη Αποτύπωσης και Σήμανσης του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου, η Μαγνήτων Κιβωτός αιτήθηκε και έλαβε έγκριση υλοποίησης των έργων καθαρισμών και σήμανσης από το Δασαρχείο Βόλου.
Οι εργασίες σήμανσης είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν τοποθέτηση πινακίδων στους 12 οικισμούς της διαδρομής, καθώς και ενός μεγάλου αριθμού επιβεβαιωτικών σημαδιών κατά μήκος των 11 σκελών. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικές πινακίδες και το σύμβολο του επιβεβαιωτικού σημαδιού.
Οι εργασίες καθαρισμού της διαδρομής έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2022.