Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου

Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου (Long Pelion Trail) είναι μια μεγάλου μήκους (168 χλμ.) πεζοπορική διαδρομή που περπάτησε και σχεδίασε ως ενιαία πορεία ο Βολιώτης αλπινιστής Νίκος Μαγγίτσης. Διατρέχει τον ορεογραφικό άξονα του Πηλίου, άλλοτε πάνω στην ακμή της χερσονήσου της Μαγνησίας και άλλοτε στα παράλιά της.

 

Πλαίσιο του έργου

Την προσπάθεια οργάνωσης, σήμανσης και βελτίωσης της βατότητας διαδρομής, αλλά και την παραγωγή των μέσων με τα οποία θα προβληθεί το όλο έργο - οδηγός και ιστότοπος - στηρίζει η Μαγνήτων Κιβωτός, φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού.

 

Μέγας Χορηγός

Το έργο υλοποιείται χάρη σε χορηγία του Ομίλου Ηρακλής. Η χορηγία καλύπτει το σύνολο των δαπανών όλων των τμημάτων του έργου - αποτύπωση, τεχνική μελέτη, σήμανση, εργασίες συντήρησης και ενέργειες προβολής.

 

Μελέτη του έργου

Η διαδρομή του LPT πήρε την τελική μορφή της την Άνοιξη του 2021, στη διάρκεια της αποτύπωσης της όδευσης, που υλοποίησαν οι μελετητές Τ. Αδαμακόπουλος και Αικ. Ζαγκαρέτου με τη συμμετοχή του Ν. Μαγγίτση. Με βάση την οριστική χάραξη, προτείνεται στον πεζοπόρο η κατάτμηση των 168 χλμ σε 11 ημερήσια τμήματα.
Κατεβάστε τη μελέτη Αποτύπωσης και σήμανσης από το σύνδεσμο. Δείτε ένα βίντεο για Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Κατεβάστε τη μελέτη Αποτύπωσης και σήμανσης

Δείτε ένα βίντεο για Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης.

 

Υλοποίηση του έργου

Με βάση τη Μελέτη Αποτύπωσης και Σήμανσης του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου, η Μαγνήτων Κιβωτός αιτήθηκε και έλαβε έγκριση υλοποίησης των έργων καθαρισμών και σήμανσης από το Δασαρχείο Βόλου.
Οι εργασίες σήμανσης είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν τοποθέτηση πινακίδων στους 12 οικισμούς της διαδρομής, καθώς και ενός μεγάλου αριθμού επιβεβαιωτικών σημαδιών κατά μήκος των 11 σκελών. Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικές μακέτες των πινακίδων και του συμβόλου του επιβεβαιωτικού σημαδιού.
Οι εργασίες καθαρισμού της διαδρομής έχουν προγραμματιστεί για την Άνοιξη του 2022.

 

Ιστότοπος

Ο παρών ιστότοπος κατασκευάστηκε ως στοιχείο προβολής του έργου υπό την κοινή εποπτεία του Τμήματος Επικοινωνίας της ΑΓΕΤ Ηρακλής και της Μαγνήτων Κιβωτού. Όλα τα κείμενα, οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι χάρτες συντέθηκαν από τον Τ. Αδαμακόπουλο και τους συνεργάτες της AnaDigit, οι οποίοι και διατηρούν τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα του έργου τους. κατά συνέπεια, κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο και χάρτες έχουν παρασχεθεί αποκλειστικά για χρήση στον παρόντα ιστότοπο και δεν μπορούν να αναπαραχθούν αλλού χωρίς την έγκριση της AnADigit. Η κατασκευή του ιστοτόπου έγινε από την εταιρεία Nidus.