Οργάνωση της διαδρομής

Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου έχει μια ενιαία οντότητα, ωστόσο ανάλογα με το σχεδιασμό και τις δυνατότητες της ομάδας μπορεί να γίνει σε συνεχή ροή επιπέδου Ultra (πχ. σε 3-4 24ώρα), ως ορεινό τρέξιμο (σε 4-5 μέρες), με ταχύ ρυθμό (6-8 μέρες) ή σε κανονικό πεζοπορικό ρυθμό σε 11 ή περισσότερες μέρες,

Η πρόταση της ομάδας σχεδιασμού είναι να γίνει σε 11 μέρες με μια ενδεχομένως ημέρα ανάπαυσης στο μέσο του διαστήματος, πχ. στη Νταμούχαρη ή την Τσαγκαράδα.

Η επιλογή της εκτέλεσης της διαδρομής σε ενιαία ή τμηματική μορφή και η οργάνωση των ημερήσιων σκελών εξαρτάται κυρίως από τη φυσική κατάσταση της ομάδας, τις καιρικές συνθήκες και τον επιθυμητό ρυθμό. Εκτός των πιο πάνω υποκειμενικών παραγόντων, ο υπολογισμός της χροναπόστασης ανάμεσα σε δύο κόμβους μπορεί να εκτιμηθεί με βάση αντικειμενικές μεταβλητές, όπως το μήκος της πορείας, η δυσκολία της διαδρομής - παράμετρος που σχετίζεται με την κλίση του μονοπατιού και την κατάσταση βατότητας τους - και η αθροιστική υψομετρική διαφορά ανάβασης και κατάβασης.

Η κάθε μια από τις πιο πάνω παραμέτρους έχει διαφορετική στάθμιση στην τελική συνάρτηση υπολογισμού του χρόνου. Οι ταχύτητες βάδισης, ανάβασης και κατάβασης μπορούν να ρυθμιστούν από το χρήστη, ενώ τα γεωμετρικά στοιχεία και η δυσκολία της διαδρομής είναι πάγια.

Υπολογίστε το χρόνο που θα κάνετε για το κάθε σκέλος και το σύνολο της διαδρομής, με βάση το ρυθμό πορείας, το ρυθμό ανόδου και το ρυθμό καθόδου σας, με τη βοήθεια του Υπολογιστή Πορείας LPT.

 

Εποχή
Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου μπορεί να περπατηθεί όλο το χρόνο. Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι το καταχείμωνο μπορεί να υπάρχει χιόνι στο Σχιτζουραύλι και τη Δραμάλα και το μεσοκαλόκαιρο, η ζέστη στα χαμηλά υψόμετρα μπορεί να είναι ενοχλητική, οι ανοιξιάτικοι και φθινοπωρινοί μήνες είναι προτιμότεροι για τη μεγάλη αυτή πορεία.

Εξοπλισμός
για 11ήμερη πορεία Άνοιξη ή Φθινόπωρο, με πολύωρη ημερήσια πεζοπορία και διανυκτέρευση στους οικισμούς

 1. Σακίδιο χωρητικότητας 30-40 lt
 2. Παγούρι ή μπουκάλι 1.5 lt σε μονωτική θήκη
 3. 1-2 συνθετικά κοντομάνικα μπλουζάκια και ένα μακρυμάνικο
 4. Ζεστή ζακέτα τύπου Fleece
 5. Ένα καλό αδιάβροχο
 6. Μποτάκι trekking, ημίψηλο ή ψηλό
 7. Δυο ζευγάρια κάλτσες
 8. Ελαφρύ παντελόνι trekking
 9. Καπέλο
 10. Γυαλιά ηλίου
 11. Αντηλιακό
 12. Φακός κεφαλής (δε βασιζόμαστε στο 'φακό' του κινητού τηλεφώνου)
 13. Είδη προσωπικής υγιεινής
 14. Τουλάχιστον ένα μπατόν, καλύτερα δύο
 15. Πρόχειρο φαρμακείο

Προμήθειες
Για τη διατροφή μας στην πολυήμερη αυτή πεζοπορία, επιλέγουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες και χαμηλή σε φυτικές ίνες και λίπη. Σημαντικό είναι οι προμήθειές μας να πιάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο και να έχουν υψηλή θερμιδική αξία σε σχέση με το βάρος τους.

Ασφάλεια
Όλη η διαδρομή εκτυλίσσεται κοντά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στην ευρύτερη περιοχή τους Βόλου. Κατά συνέπεια η λήψη βοήθειας είναι εύκολη και άμεση. Φροντίστε να έχετε ένα καλά φορτισμένο κινητό τηλέφωνο και ένα αξιόπιστο power bank με το καλώδιό του.