Το Βένετο και η Μακρινίτσα σηματοδοτούν δυο αντιδιαμετρικά στοιχεία του Βορείου Πηλίου: το μικρό Βένετο βρίσκεται απομονωμένο στις έρημες σήμερα περιοχές ανάμεσα στο Πήλιο και στον Κίσσαβο, ενώ η Μακρινίτσα «αγναντεύει» την πολύβουη λεκάνη του Βόλου.


Η έκταση που απλώνεται ανάμεσα στα δύο αυτά χωριά είναι άγρια, τραχιά και υπήρξε ανέκαθεν ακατοίκητη. Μοναδικά σημεία στήριξης της επικοινωνίας της περιοχής αυτής με τη μητρόπολη της Μαγνησίας ήταν οι μονές Μεταμόρφωση του Σωτήρος και Αγίας Τριάδας, περισσότερο γνωστές με τα νατουραλιστικά ονόματά τους, Φλαμούρι και Σουρβιά.

Το παλιό μονοπάτι ανηφόριζε έντονα από το Βένετο προς τη μονή Φλαμουρίου. Το μεγάλο αυτό μοναστήρι του Βορείου Πηλίου έχει αναστηλωθεί και φιλοξενεί μια ανδρική αδελφότητα με έντονη πνευματική και αγροτική δραστηριότητα. Από εδώ, θα διασχίσουμε τα ψηλά και εκτεταμένα δάση οξιάς και θα κατηφορίσουμε προς την έρημη μονή Σουρβιάς, όπου υπάρχει πόσιμο νερό και χώρος για διανυκτέρευση.


Χάρτης διαδρομής

Προβολή

Λήψη


Δυσκολία
Μέτρια

Τύπος διαδρομής
Αμφίδρομη

Χρόνος πορείας
6-7ω


  • Μήκος

    14,3 χλμ

  • Ισοδύναμο Μήκος

    25,2 χλμ

  • Ανάβαση

    932μ

  • Κατάβαση

    455μ

  • Μέγιστο υψόμετρο

    963μ

  • Ελάχιστο υψόμετρο

    208μ

  • Πόσιμο νερό


Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας

Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες

Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας - προορισμού
και μέγιστο ύψος

ΜΟΝΕΣ - ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Βένετο

Το Βένετο αποτελεί έναν ακόμη μυστικό τόπο του κόσμου των Κενταύρων, έναν ήσυχο οικισμό μέσα στο πράσινο και με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Χωριό με πλούσια ιστορία, σημαδεύτηκε από τον Εμφύλιο πόλεμο, επλήγη από κατολισθήσεις και σχεδόν ερήμωσε. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ζωντανεύει ξανά, αφού οι καλοκαιρινοί επισκέπτες επιζητούν τη μοναδική ατμόσφαιρα που προσφέρει. Παράλληλα, η οδική σύνδεση με τα γύρω κέντρα έχει βελτιωθεί ριζικά. Στην πλατεία του χωριού θα βρούμε εστιατόρια σε λειτουργία (τηλ. 6974907595 ή 6989612016).
Η σχέση του Βένετου με τη μονή Φλαμουρίου είναι πολύ στενή: την ημέρα εορτασμού του μοναστηριού στις 6 Αυγούστου, όλο το χωριό ανέβαινε τελετουργικά στη μεγάλη μονή.

Μονή Φλαμουρίου

Η μονή Φλαμουρίου ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα.
Το μεγάλο μοναστηριακό συγκρότημα έχει σήμερα αναστηλωθεί πλήρως. Μέσα στον πολύ ψηλό οχυρωματικό περίβολο βρίσκεται η τρίκλιτη βασιλική αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Η τοποθεσία έχει πολλά τρεχούμενα νερά και πλούσιους γεωργικούς πόρους. Σήμερα στη μονή ζουν τέσσερις μοναχοί. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μοναστήρια που λειτουργούν κανονικά χωρίς άμεση πρόσβαση σε αμαξιτό δρόμο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ακολουθεί το αγιορείτικο τυπικό και έτσι είναι άβατο για τις γυναίκες. Μπορεί όμως να προσφέρει φιλοξενία σε μικρό αριθμό ανδρών επισκεπτών. Η μονή γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

Μονή Σουρβιάς

Η μονή Σουρβιάς είναι ένα ιστορικό μοναστήρι του 16ου αιώνα αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. Εκεί δόθηκε η πρώτη μεγάλη μάχη των Θεσσαλιωτών εναντίον των Τούρκων, τον Ιανουάριο του 1878. Μετά από ηρωικό αγώνα και έξοδο των επαναστατών το μοναστήρι πυρπολήθηκε. Στη διάρκεια της κατοχής λειτούργησε και ως τυπογραφείο του αντιστασιακού αγώνα. Σήμερα ανήκει στην ηγουμενία της μονής Φλαμουρίου και γίνονται προσπάθειες για την αναστήλωσή του.

Μακρινίτσα

Η Μακρινίτσα αποκαλείται «το μπαλκόνι του Πηλίου». Με τη θαυμάσια πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, την άπλετη θέα στο Βόλο και στον Παγασητικό κόλπο αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς του Πηλίου.

Από την πλατεία ξεκινούν τα καλοφτιαγμένα καλντερίμια που διατρέχουν όλο το χωριό. Αρχοντικά, πέτρινες στέγες και ξυλόγλυπτες πόρτες στολίζουν τον οικισμό, που χάνετα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Στην μεγάλη πλατεία του χωριού, στο καφενείο 'Θεόφιλος' ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη ζωγραφιά του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου με τίτλο «Μάχη στην Κρύα Βρύση».

Συμβουλές

Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την ημερήσια πορεία στη μονή Σουρβιάς και να διανυκτερεύσουμε δίπλα στην ποτίστρα, πολύ κοντά στη μονή. Ανάλογα με τις δυνάμεις της ομάδας, μπορούμε να συνεχίσουμε μέχρι τη Μακρινίτσα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεων που θα περπατήσουμε ανήκει στο μοναστηριακό δάσος της μονής Φλαμουρίου.
Κατά μήκος της διαδρομής μπορούμε να προμηθευτούμε νερό από τρία σημεία: στη μονή Φλαμουρίου, στη διασταύρωση των μονοπατιών προς Σταυρό και Σουρβιά (η μεγάλη πηγή, η οποία υδρεύει και τη μονή Φλαμουρίου, αναβλύζει λίγα μέτρα πιο πέρα) και στη μονή Σουρβιάς (σε δεξαμενή στα ανατολικά του περιβόλου της μονής αλλά και σε ποτίστρα σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι).

Αν και τα ωραιότερα λιβάδια είναι μέσα στον περιφραγμένο χώρο της μονής Σουρβιάς, υπάρχουν ακόμα άφθονες θέσεις για ξεκούραση από την πύλη της περίφραξης μέχρι την ποτίστρα.

Επισημάνσεις

Το μονοπάτι από το Βένετο μέχρι τη μονή Φλαμουρίου διασχίζει πυκνό μεσογειακό θαμνώνα. Αυτός ο τύπος βλάστησης χαρακτηρίζεται από την έντονη ανοιξιάτικη φυσική αναγέννηση, μια διαδικασία που μπορεί να γίνει εκρηκτική σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες του Πηλίου. Έτσι, στην αρχή της νέας χρονιάς τα βάτα και άλλοι αγκαθωτοί θάμνοι είναι πολύ πιθανόν να επεκταθούν μέσα στο μονοπάτι καθιστώντας τη διέλευσή μας δύσκολη.

Αντίθετα, τα δάση της οξιάς έχουν λιγότερο τραχύ φύλλωμα και βραδύτερη ανάπτυξη και δεν αποτελούν πρόβλημα.