Το έκτο σκέλος του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου συνδέει την Τσαγκαράδα, το μεγάλο κέντρο του ανατολικού Πηλίου, με τις Μηλιές


Το έκτο σκέλος του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου συνδέει την Τσαγκαράδα, το μεγάλο κέντρο του ανατολικού Πηλίου, με τις Μηλιές, σημαντικό αγροτικό πυρήνα της δυτικής πλευράς και τερματικό σταθμό του μικρού τραίνου της Μαγνησίας.

Το μονοπάτι ανάμεσα στην Τσαγκαράδα και τις Μηλιές ένωνε με τον πιο σύντομο και πιο προσβάσιμο δρόμο τα δύο μεγάλα αυτά αγροτικά κέντρα του Πηλίου, αποφεύγοντας τα μεγάλα υψόμετρα. Το σχετικά σύντομο αυτό σκέλος αποτελεί μια ευχάριστη ανάπαυλα μετά τη μεγάλη πορεία της προηγούμενης μέρας. Η διαδρομή περιτρέχει τις ομαλές πλαγιές μιας σειράς κοιλάδων και λόφων.


Χάρτης διαδρομής

Προβολή

Λήψη


Δυσκολία
Μέτρια

Τύπος διαδρομής
Αμφίδρομη

Χρόνος πορείας


  • Μήκος

    10,7 χλμ

  • Ισοδύναμο Μήκος

    16 χλμ

  • Ανάβαση

    364μ

  • Κατάβαση

    490μ

  • Μέγιστο υψόμετρο

    768μ

  • Ελάχιστο υψόμετρο

    389μ

  • Πόσιμο νερό


Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας

Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες

Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας - προορισμού
και μέγιστο ύψος

ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Τσαγκαράδα

Η Τσαγκαράδα είναι ένα αρκετά απλωμένο χωριό, καθώς στην ουσία αποτελείται από τέσσερις μικρότερους οικισμούς, που παίρνουν το όνομά τους από τις αντίστοιχες εκκλησίες: Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή. Από αυτές, η παλαιότερη είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου, η οποία χτίστηκε το 1746.
Η Τσαγκαράδα ευτυχεί να έχει κοντά της τις πανέμορφες παραλίες του Μυλοποτάμου, της Φακίστρας και της Καραβοστασιάς, συνδυάζοντας υπέροχα το βουνό με τη θάλασσα.

Η Τσαγκαράδα έχει 784 κατοίκους και ανήκει, ως έδρα της τοπικής κοινότητας Τσαγκαράδας, στη δημοτική ενότητα Μουρεσίου του καλλικρατικού Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου.
Η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή Τσαγκαράδας ιδρύθηκε το 1865 με χορηγία των αδελφών Αχιλλόπουλου και δεχόταν σπουδαστές των εμπορικών επιστημών από ολόκληρη την Ελλάδα. Το κτίριο της υπέστη ζημιές στον σεισμό του 1955 για να αναστηλωθεί το 2001. Σήμερα στεγάζει τον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου, ενώ στους υπαίθριους χώρους της λαμβάνει χώρα ποικιλία εκδηλώσεων, προβολών και εκθέσεων.

Η Νανοπούλειος Σχολή κτίστηκε με δωρεά του Νικολάου Νανόπουλου στις αρχές του 20ου αιώνα, λειτουργώντας αρχικά ως Οικονομικό Γυμνάσιο. Σήμερα, το εντυπωσιακό πετρόχτιστο κτίριο στεγάζει το Δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πέτρινο μονότοξο γεφύρι που ενώνει την Τσαγκαράδα με το γειτονικό Ξουρίχτι, γεφυρώνοντας το ρέμα του Μυλοποτάμου. Το μοναδικό αυτό τεχνικό έργο κατέρρευσε πρόσφατα.

Μηλιές

Οι Μηλιές είναι χτισμένες σε υψόμετρο περίπου 400 μ., κρυμμένες από τη θάλασσα, ίσως για τον φόβο των πειρατών στα παλιά χρόνια. Είναι ένα ζωντανό χωριό με μεγάλη τουριστική κίνηση και πλούσια πολιτιστική παράδοση. Εδώ λειτούργησε η σχολή 'Ψυχής Άκος', ιδρυθείσα το 1814 από τους λόγιους Άνθιμο Γαζή, Δανιήλ Φιλιππίδη και Γρηγόριο Κωνσταντά. Το κτίριο φιλοξενεί πλέον την ιστορική βιβλιοθήκη της περιοχής, μία από τις παλαιότερες στη χώρα.
Ο οικισμός αποτελεί τον τερματικό σταθμό για το τρενάκι του Πηλίου, που τώρα ξεκινά από τα Λεχώνια. Ανακαινισμένο, προσφέρει μια όμορφη τουριστική διαδρομή μήκους 16 χλμ.
Έχοντας γνωρίσει περιόδους μεγάλης δημογραφικής ακμής, οι Μηλιές διατηρούν σήμερα 636 κατοίκους και φιλοξενούν την έδρα της ομώνυμης δημοτικής ενότητας.

Συμβουλές

Μια εύκολη και σύντομη πορεία, σε ομοιόμορφα τοπία με Μεσογειακούς θάμνους και δένδρα που προσφέρει αρκετή σκιά και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Όπως και η Τσαγκαράδα, οι Μηλιές προσφέρουν πλήθος υποδομών και εξυπηρετήσεων.

Επισημάνσεις

Παρόλο το χαμηλό υψόμετρο, μπορεί να συναντήσετε ομίχλη ή και έντονα καιρικά φαινόμενα. Μεριμνήστε για τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Το μονότοξο γεφύρι της Τσαγκαράδας κατέρρευσε πρόσφατα και έτσι θα χρειαστεί να περάσετε μέσα από την κοίτη του Μυλοπόταμου, που ευτυχώς δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία - εκτός της χειμερινής περιόδου, οπότε μπορεί να έχει αρκετό νερό. Στην περίπτωση αυτή προτιμήστε τον ασφαλτόδρομο (η παράκαμψη έχει μικρό μήκος).