Το τρίτο σκέλος του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου κινείται στη ζώνη ανάμεσα στη μονή Σουρβιάς και τη Μακρινίτσα.
Οι εύφορες κοιλάδες δυτικά της Σουρβιάς κατοικήθηκαν παλιότερα σποραδικά, με κυριότερο πυρήνα τον αγροτικό συνοικισμό γύρω από την Παναγιά Λέσχιανη. Σήμερα, η περιοχή αυτή είναι έρημη και σιωπηλή. Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο Τρανό Ίσωμα για να συναντήσουμε κάποιες ενεργές αγροικίες.
Μόλις φτάσουμε στις ράχες πάνω από τη Μακρινίτσα το τοπίο αλλάζει δραματικά. Ο αχός της έντονης δραστηριότητας του μεγάλου αστικού κέντρου που απλώνεται στο μυχό του Παγασητικού και οι μεγάλοι, διάσπαρτοι ημιορεινοί οικισμοί γύρω από την Πορταριά και τη Μακρινίτσα επιβεβαιώνουν τη δυναμική του προικισμένου αυτού τόπου.
ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Μονή Σουρβιάς
Η μονή Σουρβιάς είναι ένα ιστορικό μοναστήρι του 16ου αιώνα αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. Εκεί δόθηκε η πρώτη μεγάλη μάχη των Θεσσαλιωτών εναντίον των Τούρκων, τον Ιανουάριο του 1878. Μετά από ηρωικό αγώνα και έξοδο των επαναστατών το μοναστήρι πυρπολήθηκε. Στη διάρκεια της κατοχής λειτούργησε και ως τυπογραφείο του αντιστασιακού αγώνα. Σήμερα ανήκει στην ηγουμενία της μονής Φλαμουρίου και γίνονται προσπάθειες για την αναστήλωσή του.
Μακρινίτσα
Σήμερα η Μακρινίτσα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε τόσο μικρή απόσταση από το Βόλο. Η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της, οι υψηλής αισθητικής τουριστικές υποδομές που φιλοξενούνται σε ιστορικά αρχοντικά καθώς και η εντυπωσιακή θέα στον Παγασητικό Κόλπο την καθιστούν ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου. Αξίζει μια επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας «Οξεία Επίσκεψις» που βρίσκεται στην εντυπωσιακή κεντρική πλατεία του οικισμού. Η Μακρινίτσα διαθέτει επίσης Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας όπως και πολυάριθμα αρχοντικά με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοχεία. Στην πλατεία λειτουργεί μέχρι σήμερα το Καφενείο Θεόφιλος που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Συμβουλές
Αν και ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής κινείται σε χωματόδρομους, η πορεία κατά μήκος τους δεν είναι ούτε αδιάφορη ούτε ενοχλητική.
Παρόλα αυτά η διαδρομή δεν προσφέρει σκιά και η πορεία σε αυτό το σκέλος καλό είναι να αποφεύγεται κατά τους θερινούς μήνες και τις μεσημβρινές ώρες όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
Η κίνησή μας στο εσωτερικό των κλιτύων και σε ρεματιές εμποδίζει την καλή επαφή με το τηλεφωνικό δίκτυο και τη λήψη σήματος ίντερνετ.
Πόσιμο νερό θα βρούμε στην αφετηρία (όπου υπάρχει ποτίστρα) και στη μεγάλη κρήνη του Προφήτη Ηλία.
Επισημάνσεις
Σε ορισμένες θέσεις συναντάμε άλογα και μουλάρια που εξυπηρετούν τις υλοτομίες καθώς και σκυλιά στις καλύβες των υλοτόμων. Κινούμαστε ήρεμα και χωρίς να τα προκαλούμε.
Στους δασικούς δρόμους, κατά περιόδους, μπορεί να συναντήσουμε φορτηγά μεταφοράς ξυλείας.