Η διαδρομή Καμάρι – Κεραμίδι – Βένετο αποτελεί το πρώτο και το βορειότερο σκέλος του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου. Η περιοχή είναι λιγότερο τουριστική από το κυρίως Πήλιο και προσφέρει λιγότερες εξυπηρετήσεις και υπηρεσίες.


Η διαδρομή ξεκινά από το Καμάρι, περνά από το Κεραμίδι και καταλήγει στο Βένετο. Οι οικισμοί αυτοί είναι από τους πιο απομονωμένους οικισμούς του Βορείου Πηλίου, παρουσιάζουν όμως μεγάλο αισθητικό ενδιαφέρον λόγω του ιδιαίτερου προσανατολισμού τους προς τη θάλασσα και των ήπιων αλλαγών που έχουν γίνει στο αρχιτεκτονικό ύφος των κτιρίων. Η διαδρομή διασχίζει τοπία με μεγάλη ποικιλομορφία, όπου ανάμεσα στις αγροτικές και δασικές εκτάσεις παρεμβάλονται λιβάδια και βραχώδη διάκενα.

Η πορεία από το Καμάρι προς το Βένετο ακολουθεί την προφανή κατεύθυνση της όλης διαδρομής, δηλαδή από βορρά προς νότο και αποτελεί την ανηφορική εκδοχή της διαδρομής. Όπως όλο το Long Pelion Trail, έτσι και το σκέλος αυτό απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και αντοχή στο πολύωρο περπάτημα. Για τον μη εξοικειωμένο πεζοπόρο, υπάρχει δυνατότητα ανάπαυσης και διανυκτέρευσης στα χωριά, που διαθέτουν λίγους αλλά φιλόξενους ξενώνες, ενώ οι στάσεις στα ξωκλήσια που συναντάμε κατά μήκος της διαδρομής μειώνουν περισσότερο την ένταση της προσπάθειας.


Χάρτης διαδρομής

Προβολή

Λήψη


Δυσκολία
Μέτρια

Τύπος διαδρομής
Αμφίδρομη

Χρόνος πορείας
7-8ω


 • Μήκος

  16,5 χλμ

 • Ισοδύναμο Μήκος

  21 χλμ

 • Ανάβαση

  730μ

 • Κατάβαση

  510μ

 • Μέγιστο υψόμετρο

  586μ

 • Ελάχιστο υψόμετρο

  0

 • Πόσιμο νερό


Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας

Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες

Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας - προορισμού
και μέγιστο ύψος

ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Η αφετηρία της διαδρομής, το Καμάρι, είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός σε υψόμετρο 30μ. από τη θάλασσα. Αποτελεί το επίνειο του Κεραμιδίου και παρέχει αρκετές τουριστικές υποδομές.

Το Κεραμίδι απλώνεται σε υψόμετρο 350 μ. Το οικιστικό σύνολο είναι ιδιαίτερα γραφικό και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός. Κτίστηκε τον 16ο αιώνα στην απομονωμένη αυτή περιοχή, μακριά τους επιδρομείς και τους πειρατές. Το Κεραμίδι είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής: έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους, ένα μέγεθος που κατά τους θερινούς μήνες αυξάνεται έντονα, από επισκέπτες που αναζητούν το δροσερό κλίμα και τις ήσυχες παραλίες της περιοχής. Το χωριό παρέχει επίσης άπλετη θέα στο Αιγαίο πέλαγος και στις ακτές της Κασσάνδρας.

Το Βένετο, ΝΑ του Κεραμιδίου, σε υψόμετρο 320 μέτρων βρίσκεται κρυμμένο σε πυκνό δάσος δρυός, καστανιάς, καρυδιάς και πλατάνων. Το μικρό οικιστικό σύνολο αποτελεί στολίδι τοπικής αρχιτεκτονικής. Στα βράχια της άγριας παραλίας του ανοίγονται θαλασσινές σπηλιές και καρστικοί σχηματισμοί.

Συμβουλές

- Η διαδρομή ακολουθεί τρία διαφορετικά υποστρώματα: Μονοπάτια, τα οποία ταυτίζονται ως επί το πλείστον με παλιά καλντερίμια σκεπασμένα από χώμα, ήσυχους χωματόδρομους και ασφαλτόδρομους πολύ μικρού κυκλοφοριακού φόρτου.
- Νερό μπορούμε να προμηθευτούμε με ασφάλεια από τους οικισμούς. Το νερό στην πηγή Μπουρβουκονίκο, ανάμεσα Κεραμίδι και Βένετο, δεν είναι πόσιμο, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει μεγάλη ροή.
- Η διαδρομή ανηφορίζει από το επίπεδο της θάλασσας στα 550μ. και κατηφορίζει ξανά στα 220μ. Παρά τη μικρή συνολική υψομετρική διαφορά, η πορεία είναι ελαφρά ανηφορική σχεδόν σε όλο της το μήκος.

Επισημάνσεις

Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής αποτελείται από χαμηλή, θαμνώδη βλάστηση και τα τμήματα που προσφέρουν σκιά είναι ελάχιστα. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να δυσκολέψει σημαντικά την προσπάθειά μας κατά τη θερινή περίοδο και τις μεσημβρινές ώρες. Φροντίζουμε να εφοδιαστούμε με επαρκή ποσότητα νερού (κατ’ ελάχιστο 1,5 lt), λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό βάρος που θα προστεθεί στο σακίδιο μας.