Το ένατο σκέλος της διαδρομής συνδέει την κομβική Αργαλαστή με τον παραλαθάσσιο Πλατανιά, περνώντας από το Λαύκο, παλιό κεφαλοχώρι του Νοτίου Πηλίου.


Η διαδρομή είναι εν γένει κατηφορική και ευχάριστη. Η διέλευση από τον Λαύκο, κάπου στο μέσον της απόστασης, μεταφράζεται σε μια βολική ευκαιρία ανάπαυλας και τροφοδοσίας.

Η διαδρομή ξεκινά πάνω στον παλιό δρόμο Αργαλαστής-Λαύκου. Ο παλιός αυτός μουλαρόδρομος έχει μετατραπεί σε μεγάλο ποσοστό του μήκους του σε χωματόδρομο. Μετά το Λαύκο, το μονοπάτι κατηφορίζει προς τη μονή Αγίου Σπυρίδωνα και μπαίνει στην κοιλάδα Μούσγες. Από εκεί καταλήγει στον παράκτιο Πλατανιά. Στον Πλατανιά θα βρούμε αρκετές τουριστικές υποδομές, ακόμα και εκτός της θερινής περιόδου.


Χάρτης διαδρομής

Προβολή

Λήψη


Δυσκολία
Μέτρια

Τύπος διαδρομής
Αμφίδρομη

Χρόνος πορείας


 • Μήκος

  14,2 χλμ

 • Ισοδύναμο Μήκος

  18,3 χλμ

 • Ανάβαση

  251μ

 • Κατάβαση

  504μ

 • Μέγιστο υψόμετρο

  377μ

 • Ελάχιστο υψόμετρο

 • Πόσιμο νερό


Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας

Chart by Visualizer

Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες

Chart by Visualizer

Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας - προορισμού
και μέγιστο ύψος

ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Λαύκος

Μεγάλο χωριό που κτίστηκε μεταξύ 15ου και 16ου αι. σε υψόμετρο 310μ. Αγναντεύει τον Παγασητικό, την νησίδα Αλατά και το παλιό Τρίκερι. Η καθημερινή του ζωντάνια βρίσκεται στην πλατεία του, και συγκεκριμένα στο καφενείο του Φορλίδα, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1785. Προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών ξαπόστασαν στο καφενείο αυτό.
Στην άλλη μεριά της πλατείας βρίσκεται το Φάμπειο Μουσείο με τις ζωγραφιές και τα γλυπτά του Λαυκιώτη Θανάση Φάμπα. Έκπληξη προκαλεί και το μουσείο ραδιοφώνου. Η εντυπωσιακή θέα στον Παγασητικό, τα αρχοντικά και τα σοκάκια, οι βρύσες και τα καλντερίμια το κάνουν μοναδικό. Και εδώ, τα περίτεχνα πέτρινα σπίτια, οι κεραμοσκεπές και οι παλιές σκεπές με τις πηλιορείτικες πλάκες εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.
Ο Λαύκος είναι σήμερα ένα αρκετά ζωντανό τοπικό κέντρο.

Πλατανιάς

Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό ψαροχώρι και επίνειο του ορεινου Προμυρίου. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και κατά μήκος της παραλίας μέσα σε πλούσιους ελαιώνες. Το λιμανάκι του είναι αγαπημένο για τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες. Αξιόλογο μνημείο της περιοχής είναι το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα. Στο καθολικό του μετοχιού της μονής, την Παναγία Μουσγιώτισσα, διατηρούνται εξαιρετικές αγιογραφίες.

Συμβουλές

Πόσιμο νερό συναντάμε στο κέντρο της Αργαλαστής και στην πηγή του Λαύκου. Στην κατάβαση προς τον Πλατανιά, θα βρούμε νερό λίγο εκτός διαδρομής.

Επισημάνσεις

Μεγάλο μέρος της διαδρομής, και ειδικά το τμήμα Αργαλαστή-Λαύκος, είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Το καλοκαίρι και όταν η θερμοκρασίες είναι υψηλές, προτιμήστε τις πολύ πρωινές ή απογευματινές ώρες.