Το όγδοο σκέλος του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου ακολουθεί την παράκτια σύνδεση ανάμεσα στην Άφησσο και τους οικισμούς Λεφόκαστρο και Κάλαμο.


Από τον Κάλαμο ανηφορίζει στην Αργαλαστή, το μεγάλο κέντρο του Νοτίου Πηλίου.

Το πρώτο τμήμα της διαδρομής, που συνδέει την Άφησσο με το Λεφόκαστρο, έχει επικαλυφθεί από ένα επιστρωμένο δρόμο. Παρόλα αυτά, η πορεία προς τον Κάλαμο διατηρεί τη φυσικότητά της, όπως και η ανάβαση προς την Αργαλαστή. Τα μονοπάτια του σκέλους αυτού είναι καθαρά, καλοδιατηρημένα και η διαδρομή, άλλοτε στην ακτή και άλλοτε στις πλαγιές, είναι συνεχώς ευχάριστη και φωτεινή.


Χάρτης διαδρομής

Προβολή

Λήψη


Δυσκολία
Εύκολη

Τύπος διαδρομής
Αμφίδρομη

Χρόνος πορείας
4-5ω


  • Μήκος

    10,7 χλμ

  • Ισοδύναμο Μήκος

    15 χλμ

  • Ανάβαση

    378μ

  • Κατάβαση

    127μ

  • Μέγιστο υψόμετρο

    251μ

  • Ελάχιστο υψόμετρο

  • Πόσιμο νερό


Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας

Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες

Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας - προορισμού
και μέγιστο ύψος

ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Λεφόκαστρο

Το Λεφόκαστρο είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με μια πανέμορφη ακρογιαλιά με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Η πλούσια βλάστηση φτάνει μέχρι τη θάλασσα ενώ είναι καλά φυλαγμένο από τους καιρούς και μακριά από την έντονη τουριστική κίνηση.
Λίγο πιο ψηλά από το χωριό, στην κορυφή του λόφου, υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο το οποίο λέγεται ότι αποτελούσε παρατηρητήριο πειρατών. Περπατώντας προς τη γειτονική παραλία της Γούρνας, συναντάμε τη Βρύση Διδύμα του 1777 και το εντυπωσιακό τοξωτό πέτρινο γεφύρι του 1891.

Κάλαμος

Ο Κάλαμος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, νότια από το Λεφόκαστρο. Διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του και γοητεύει με την απλότητά του. Επικρατούν οι πέτρινες κατοικίες και τα λιόδεντρα ενώ ένα ποταμάκι εκβάλλει στην ακτή. Στο χωριό βρίσκουμε την όμορφη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, τα ξωκλήσια της Παναγίας και της Αγίας Τριάδας.

Αργαλαστή

Η Αργαλαστή είναι το κέντρο αναφοράς του Νοτίου Πηλίου. Διοικητικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής από τα παλιά χρόνια, φιλοξενούσε την έδρα του Καποδιστριακού δήμου από το 1999 έως το 2010 και έκτοτε αποτελεί την έδρα του Καλλικρατικού Δήμου. Στην αρχαιότητα, η περιοχή φιλοξενούσε αρκετούς συγκροτημένους οικισμούς όπως η Ολιζώνα, η Σηπιάδα και τα Σπάλαθρα. Αποτελώντας καταφύγιο Ηπειρωτών, Ρουμελιωτών και Θεσσαλών, η Αργαλαστή εμφανίζεται ως διακριτός οικισμός σε τούρκικο φιρμάνι του 1653. Στη μέση Τουρκοκρατία, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του οικισμού οφείλεται στη μεταξουργεία. Τον 19ο αιώνα, η Αργαλαστή εντάσσεται και στον ιστορικό συνεταιρισμό των Αμπελακίων.
Ο οικισμός είναι χτισμένος στη μέση ενός εύφορου οροπεδίου, περιτριγυρισμένη από ελαιώνες. Τα γειτονικά παραθαλάσσια χωριά, Κάλαμος, Λεφόκαστρο και Χόρτο λειτούργησαν ως επίνειά της, τροφοδοτώντας την και αποτελώντας τη διέξοδο για τα εμπορεύματά της. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, έχει 1312 κατοίκους.
Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, χτισμένη το 1886 δεσπόζει μέσα στον οικισμό. Το εντυπωσιακό μαρμάρινο κωδωνοστάσιό της, το οποίο φέρει και ρολόι, χτίστηκε με πρότυπο το κωδωνοστάσιο της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη το κτίριο του προσφάτως ανακαινισμένου Παρθεναγωγείου, στο οποίο διετέλεσε διευθυντής στις αρχές του 20ου αι. ο φιλόλογος και ποιητής Κώστας Βάρναλης.
Η Αργαλαστή διατηρεί αρκετές υποδομές διαμονής, εστίασης και τροφοδοσίας, αποτελώντας μία καλή βάση εξερεύνησης ολόκληρου του Νοτίου Πηλίου.

Συμβουλές

Το πρώτο τμήμα της διαδρομής, από την Άφησσο μέχρι το Λεφόκαστρο, θα μπορούσε να γίνει, εναλλακτικά, και με όχημα. Το τμήμα αυτό δεν είναι ωστόσο ούτε ανιαρό ούτε αδιάφορο, καθώς εκτυλίσσεται κοντά στην ακτή και ανάμεσα σε φροντισμένους ελαιώνες.
Στην ανάβαση προς Αργαλαστή, αξίζει να παρατηρήσετε το πολύ καλόδιατηρημένο καλντερίμι.

Επισημάνσεις

Η διαδρομή διασταυρώνεται με πολλούς άλλους κλάδους του τοπικού δικτύου πεζοποριών. Κατά μήκος της διαδρομής θα συναντήσετε πολλά από τα χαρακτηριστικά κυκλικά πινακιδάκια των Φίλων των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου.